Buraya dair… / About here…

(English below)

Merhaba,

Uzun sayılabilecek bir zamandan beri enstrüman yapımı ve ahşap işleri ile ilgileniyorum. Mesleğim değil, merakım. Bu merak sayesinde bir hayli insanla tanıştım. Bağlama ailesinden pek çok saz yaptım. Kimi oldu, kimi olmadı; neyse ki iyi ses verenler çoğunluğa geçti.

Yabancı sitelere baktığımda hem genel olarak ahşap işleri hem de çalgı yapım (hem de hemen her şey!) ile ilgili büyük bir bilgi paylaşımı görüyorum ve bu açıkçası imrendiğim bir güzellik. Bir şekilde bana ulaşıp sorular soran pek çok insan da oluyor. O yüzden edindiğim tecrübeleri, yaptığım işleri buradan elden geldiği, zaman elverdiği ölçüde paylaşmak istedim. Herhangi bir iddiam yok. Yaptığım bir çok şeyi deneme yanılma ile çoğu zaman önce yanlış yaparak, bozarak öğrendim. En çok bilgi edindiğim yer youtube oldu. İngilizceye aşinalığınız varsa orası müthiş bir kaynak.

Bu blogda bağlama ailesi, özellikle de (Erkan Oğur’un akort ve icra biçimi ile) kopuz ve Oğur sazının yapımı, çeşitli aletlere ilişkin bilgiler, atölyede işimi kolaylaştıran bazı gereç ve makineler, küçük ipuçları, alet kullanmaya ilişkin teknikler gibi bir çok konuda bildiğim kadarını aktarmaya çalışacağım.

Eğer biraz daha fazlasını merak ederseniz kıymetli dostum Gökçe Çataloluk’un gerçekleştirdiği şu ve sevgili Pınar Özkan’ın yaptığı şu röportaja bakabilirsiniz.

Okuyacağınız yazıların bir kısmı henüz tamamlanmamış olabilir. Zamanla daha çok yazabilmeyi istiyorum. Belki bu biraz da taleple ilgili. Bloglar bir heyecan başlayıp zamanla tavsayan hevesler. Bakalım benim enerjim ve vaktim ne kadar yetecek.

Umarım işinize yarar bir şeyler karşınıza çıkar…

Selamlar…

Engin Topuzkanamış

İletişim için: [email protected]

Instagram @atolyede

https://www.facebook.com/kopuzi

*****

Hello,

It’s been a long while i’m dealing with woodworking and especially instrument building. Funny though because i’m a lawyer! I’m an assistant professor and study philosophy and sociology of law in Dokuz Eylul University Faculty of Law.

My father and grandfather are both excellent craftsmen on metal work. So i grew up by watching and sometimes working with them. I saw how my father built some very difficult machines with very limited tools. He always comes up with very simple but efficent solutions to difficult problems on work. They both are tough guys; not easy to work together.

I started playing guitar and bağlama (the most widely known and played Turkish folk instrument) while i was 14 years old. I didn’t go to any music course or school but i learned a lot from my music teacher in my high school. After discovering Erkan Oğur, legendary Turkish musician, i started searching after his music and instruments. He invented fretless guitar in 1976. He designed some new instruments like 6 and 9 Strings Oğur Sazı, kopuz (old instrument but new tunning and playing style), e-bow on fretless electric guitar. He is not only coming from deep roots of the tradition but also renewing it. Generations after him most probably take his approach as tradition. You can compare him only with Tanburi Cemil Bey who known as the greatest Turkish musician of 20th century.

Anyways, thats another story. But i wanted to play like him which i never achived 🙂 I started to make some changes on my guitars and baglamas. While i was in university, i was frequently visiting some workshops. I learned some basic techniques there. In 2010 i opened up my littleworkshop. It’s not a place to make money or make my living. I’m still teaching in university but workshop became a quite large part of my life. I opened up this place to spend some time to build instruments i want but i cannot afford. But by time i made quite a few instruments. Some of them are in the hands of very talented musicians now.

This blog was started only in Turkish but i realised there are a lot of people interested in Turkish music and instruments. And there isn’t much information out there online. I want to write all my posts both in Turkish and English. I’m not gonna translate though since the expectations are different.

You can follow me on facebook and instagram. Please write me any comments or questions you have.

Thanks for reading!

[email protected]

Instagram @atolyede

https://www.facebook.com/kopuzi

19 thoughts on “Buraya dair… / About here…”

  1. Engin Bey,
    Iyi gunler. Ben Cahit Olmez. Atolyeniz Turkiyede hangi sehirde?
    Tesekkurler. Calismalarinizda basarilar.
    Cahit Olmez

  2. Engin bey merhaba,
    Youtube kanalınız tesadüfen karşıma çıktı. Ben de bir süredir uzun sap bağlama yaptırmak isteyişime binaen imalatçı arayışım vardı. Sizin profesyonel olarak sipariş üzerine bağlama imalatı yapıp yapmadığınızı merak etmiştim, eğer imalalat ve satışınız varsa, özelliklerini belirteceğim bağlama için sizlerle görüşmek isterim. Saygılar.

  3. Hüseyin Aksoy

    Engin Bey size ve atolyenize nasıl ulaşabilirim. Sanki ulaşılmak istemiyormuşsunuz gibi hiçbir yerde atölye adresiniz yok . Sadece ünlü sanatçılarla görüşüyorsunuz sanırım.
    AmaAmAmaAma

    1. Engin Topuzkanamış

      Evet, “sadece ünlülerle görüştüğüm” için iletişim bilgilerimi çok gizli bir ortamda saklıyorum.

  4. Hocam merhabalar , alt esik genisliginin volume ve tona etkisini arastirmak istiyorum fakat alt esigin kapaga basan kismindaki oluklarin ne ise yaradigi konusunda bir fikrim olmadigindan , iki kat genis bir esik icin oluklari nereye acmam gerektigini size sormak istedim.
    Saygilarimla.

    1. Engin Topuzkanamış

      Oluklar eşiği hafifletmek için. Tellerin altına gelmeyecek şekilde istendiği gibi açılabilir. Ben de eşikleri hep daha uzun yaparım.

  5. Engin bey,
    Cevabinizi simdi gordum. Gec yazdigim icin ozur….Asagida ki yorumunuzda siparis almadiginizi okudum. Dogrumu? Enstruman yapimi icin kapinizi calmak isterdim. Islerinizde basarilar diliyorum.
    Iyi gunler.

    1. Engin Topuzkanamış

      Evet ama saz yapmaya devam edeceğim. Sipariş değil de kendi istediklerimi yapacağım. Alıcısı çıkarsa ne ala 🙂

  6. Merhaba hocam;
    Çok keyifle çaldığım bağlamamın sesi azaldı ve cızırdama yapıyor. Bunun tamir edilme şansı var mı?

  7. Abdullah Topal

    Hocam merhaba,
    sizin yapımınız bir uzun sap bağlama edinmek isterim elinizde var mıdır?
    İyi çalışmalar…

  8. Tahsin Doğan

    Engin Hocam,

    Şu an satışa hazır kopuz var mı elinizde?
    Sipariş verebiliyor muyuz?
    Yaklaşık fiyat nedir acaba?

    Saygılar

  9. Çok faydalı bir çalışma olmuş.
    İzniniz ile sormak istediğim bir husus vardı:
    Örneğin çok ince dişli alıştırma testereleri bilenebiliyor mu? Bilenebiliyor ise nasıl acaba?
    Teşekkür eder, esenlikler dilerim.

    1. Engin Topuzkanamış

      Teşekkürler. Evet Uygun ölçüde küçük üçgen bileme eğesi ile bilenenbilir. Dişler ısıl işlem gördü ise olmaz tabii.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top