Oyma dut kopuz

Üç-dört ay kadar önce, sevgili Yunus Gümüşkolan’ın aracılığıyla 31 cmlik bir oyma dut tekne almıştım. İçinde oyulma tarihi olarak 2005 yazılmıştı. Teknenin arka kısmında bir kırık olmuş ve biraz da kötü biçimde yapıştırılmıştı. O parçayı ısıtarak tekrar söktüm ve yapıştırdım. Neyse ki tam oturan ve eksik parça olmayan bir kırık.

Bu dört ay zarfında ara ara bir parçasını yaptım. Bugün bitti. Kapak Kanada sediri denilen koyu renkli bir ağaç. Bir ara rengi ve ilk anda ses verme özelliği sebebi ile moda olmuştu ancak ladine göre daha mukavemetsiz olduğu için uzun vadede çökmeler daha fazla oldu diye duymuştum. Ben bir kaç kere kullandım kopuzda ve hep çok iyi sonuç aldım. Kopuzda sadece üç tel olduğu için mukavemet açısından bir sorun olacağını sanmıyorum.

Sapta kullandığım ağaç Honduras maunu. Gitar saplarında kullanılan en nitelikli ağaç. Çok hafif buna mukabil mukavemeti yüksek. Ancak kesimi bildiğim kadarı ile yasak ve çok az bulunabiliyor. O sebeple de pahalı. Onun alternatifi İspanyol sediri denilen bir ağaç. Bir yerde “although it is neither Spanish nor cedar!” yani “aslında ne İspanya kökenli ne de sedir türüdür” diye okumuştum 🙂 Bu ağaç ayrıca rezonans açısından da çok iyi. Ancak bu kadar iyi olan her şey gibi çok pahalı.

Sapın kenarlarına da pelesenk çıtalar geçtim. Honduras ayrıca çok da yumuşak bir ağaç. Ben polyester de kullanmadığım için sert ağaçtan çıta olmaksızın perdeler sap kenarını ezerdi. Ayrıca estetik olarak da çok güzel görünüyor.

Kime yaptın derseniz, kendime yaptım! Atölyem var ama sazım yok 🙂 Kendime diye yaptığım her saz gitti. Bunda inatçıyım ama vermeyeceğim kimseye 🙂

Tekne boyu : 31

Tel boyu      : 62

Akort            : Si, do, do# ve re

Sesi için de küçük bir video çektim:

“Oyma dut kopuz” için 11 yorum

  1. merhaba hocam konudan bağımsız olarak size bir sorum var. Bayağı bi araştırdım ama net bir şey bulamadım. Bu oyma kestane sazları boyayıp duta benzetiyorlar ya hani. bunu nasıl anlarız? bu işlerin çok içinde değilim anladığınız üzere. 🙂

    1. Engin Topuzkanamış

      Kestane ve dutun damar yapıları benzese de birbirinden farklı. Boya olduğu hemen bir çoğunda anlaşılıyor ama bunu tecrübe ile biliyoruz tabii. Kestane ve dut gördüğünüzde damar yapılarını ve görünüş farklarını inceleyebilirseniz, siz de zamanla ayırt edebilirsiniz.

  2. Engin hocam size ziyarete gelmek istiyorum eğer kabul ederseniz 70 yaşında bağlama öğrenmeye calışan genc bir delikanlıyım sizin hayranınızım saygılarımla eğr isterseniz tam adres inizi rica ediyorum alındağda arı ve arıcı malzemeleri satıcısıyım. Arma arıcılık saygılarımla

  3. Fatih deveci

    Slm engin bey uzun zamandir takipcinizim verdiginiz bilgiler icin sagolun siparis aliyormusunuz yani bir kopuz yaptirtmayi düsünüyordumda tsk. Iyi günler

    1. Engin Topuzkanamış

      Merhaba, teşekkür ederim. Hayır bir süredir almıyorum. Elimdeki işler bitince sadece kendi istediğim sazları yapıp satışa koyacağım.

  4. Engin Hocam merhaba. Karantina günlerinde enstrüman yapım videoları izledim bol bol. Akustik gitar, klasik gitar, piyano, bağlama. Onlarca yüzlerce ve hepsi el yapımı. Fabrika yapımlarını da izledim ama sihir orada değildi 🙂 Sizin tarzınız da farklıydı, ve her gün sizi izlemek zevk veriyor. Tebrik ediyorum . Bildiğiniz yolda bize ışık verin lütfen.

  5. Mustafa COŞKUN

    Merhaba Hocam, size mail olarak yazmıştım, özel eğitim okulunda müzik öğretmeniyim.. Manisa’da okuyup uzun yıllar Manisa’da görev yaptım.. Şuan Hatay Antakya dan yazıyorum..Yaptığınız kopuzlar ve icra ettiğiniz müzik olağanüstü güzel ve değerli.. Açıkçası çok heveslendim..Oyma bir kopuz sizin ellerinizden çıkan o müthiş ensturman siparişi verebilir miyiz.. Saygılarımla.

  6. Hocam merhaba.50 tekne divan bağlamaya ispanyol sediri sap yapmayı düşünüyorum. Tavsiye eder misiniz? Selamlar,saygılar…

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top